sideindhold

Margarete Bøhme. Fortabt - En Falden Kvindes Dagbog

V.Pios Boghandel 1918.

Udkom første gang på tysk 1905


Romanens tema er prostitution fortalt af en prostitueret, Thymian, til hendes dagbog. Imidlertid tager forfatterinden fat i en god del af de misforhold der trivedes så godt i datidens patriarkalske klassesamfund. Nogle af disse for borgerskabet "ubehagelige" emner var:

Prostitution,

voldtægt,

illegitim graviditet,

seksuelt misbrug,

magtmisbrug og

datidens mangelfulde uddannelsessystem.

Historien kort fortalt

Thymian bliver ved et uheld/voldtægt gravid og bliver opfordret af sin far til at bortadoptere barnet. Forskellige omstændigheder får hende nu til at tjene til livets ophold som prostitueret. Men hun fortsætter med at tro på ægte kærlighed og viser sig at være en hæderlig og anstændig person.

Hendes egen grumme skæbne får hendes øjne op for samfundets absolutte skyggesider. Hun opdager, at hendes far har udnyttet flere

husbestyrerinder seksuelt og en af dem begik selvmord, da hun blev gravid og derfor skulle forlade sin stilling.  Ingen stiller spørgsmål, fordi det var mandens fulde ret: ”Det er nu engang så, at en rask mand i sine bedste år trænger til kvinder, ligesom kvinderne til mænd; det var en indretning af naturen, som ikke lod sig nægte. Fader opførte sig meget nobelt mod kvinderne, betaler barselsseng og tusind mark i erstatning, og sørger for barnet lige til konfirmationen.” fortæller Thymians egen forfører hende.  Imidlertid er det ikke alle mænd beskåret af holde piger ved siden af deres legitime hustruer. Det er forbeholdt mænd af overklassen.

Og netop disse mænd bliver Thymians ” underholdere” i årene fremefter. Hun opfatter ikke sig selv som almindelig sexarbejder, idet hun for det meste har en fast forsørger. Fine herrer med fine manerer og nogle af dem agter hende endda, men giftermål er selvfølgelig udelukket.

Undervejs i romanen får ægteskabet som institution også nogle drabelige spark. Moral og den bekendte dobbeltmoral udstilles nådesløst og vi forstår, at samfundet som sådan har del i tragedien de udstødte og moralsk udskilte kvinder gennemlever.  

Datidens reaktion på bogen

Mange troede, at fortællingen var baseret på en virkelig historie. Margarete Bøhme havde sat sig grundigt ind i det miljø hun beskrev med dens særegne værdier og omvendte moral. Ligesom vi får indblik i hvordan prostitution formelt blev reguleret. 

Umiddelbart efter udgivelsen af romanen modtog Margarete Böhme et brev fra "ordenspolitiet", der krævede, at romanen blev censureret. Margarete Böhme kæmpede med alle midler imod det. Hun modtog også adskillige breve fra kvinder med en skæbne der ligner Thymians. Kvinder som fortalte om overgreb og voldtægt. De fortalte om bekendte, der blev tvunget til ægteskaber på grund af uægte graviditeter og om voldelige ægtemænd.

Også en film succes

Romanen rørte folk på mange måder. I 1929 blev Weimarrepublikkens store filminstruktør, Georg Wilhelm Pabst, grebet af romanens usædvanlige indhold. Han filmede den med Louise Brooks i rollen som Thymian og hjalp dermed bogen til endelig at blive populær – og med den Margarete Böhme. Denne berømmelse fik dog en brat ende, da alle hendes værker ikke længere blev udgivet efter Hitlers magtovertagelse. Så den tidligere succesfulde forfatter faldt langsomt i glemmebogen, til trods for at romanen havde solgt over en million eksemplarer.

Louise Brooks i rollen som Thymian i filmen  Diary of a Lost Girl/Tagebuch einer Verlorenen