sideindhold

Det virkelige Lübeck – en kultur guide


Tilbragte som så ofte før nogle skæppeskønne dage i Lübeck med familien. På denne tur satte jeg mig i hovedet at fokusere på byens virkelige kulturudbud og ikke på de standardiserede finkulturelle udbud, som jeg kender og holder af men alligevel…

Inspirationen kommer fra den franske digter Guillaume Apollinaire (1880 – 1918) der skrev i et af sine digte:

”Du læser programmerne, katalogerne, plakaterne som synger af fuld hals

Det er poesien nu til morgen og for prosaens vedkommende er der aviserne”

(fra digtet Zone)

Kunsten ligger med andre ord udbredt foran enhver af os som mulighed, og vi skal bare tage imod der hvor den er, det vil sige overalt! Franske kunstmalere fik den finurlige ide at tage galleri gæster med på spadsereture omkring i Paris og der udpegede de eroderede murværker, revner i asfalten eller flossede plakatsøjler. I stedet for at gengive virkeligheder fremviste de virkeligheder direkte.

Jeg har med alt det i baghovedet fundet nogle få kulturperler fra Lübeck, som I kan se her på siden.

God fornøjelse!  

Natten mellem den 28. og 29. marts 1942 regnede britiske bomber ned over Lübeck i timevis. Hele gader i den historiske gamle bydel brænder. Episoden var en del af de allieredes nye krigstaktik der gik ud på at ramme civile mål, idet man troede, at arbejderbefolkningen så ville lægge pres på nazistregeringen for at stoppe krigen.  

Hansestaden blev det første mål for sådanne bombninger fra de allierede luftstyrker. Selvom Lübeck var militært ubetydelig, var den tæt bebyggede gamle bydel med mange bindingsværkshuse ideel hvor branden kunne spredte sig hurtigt.

Næste morgen, palmesøndag, bliver hele omfanget af ødelæggelserne synligt. Næsten 1.500 huse er fuldstændig ødelagt, 2.200 er alvorligt beskadiget og yderligere 9.000 er delvis ødelagt.  Mere end 320 Lübeck-beboere døde i murbrokkerne - det præcise antal dødsfald er uklart.

Imidlertid medførte bombningen en åbning til Guds himmel på det gamle rådhus – en åbning der stadig findes og kan ses af det årvågne øje. En rund cirkel på muren der i sig selv er det øje hvorigennem menneskeheden kan og skal se alle sine ondartede finurligheder!   

Mange anser Holstentor byport for Lübecks vartegn, men ikke langt derfra finder man byens virkelige vartegn



” There is a crack in everything. That's how the light gets in” Leonard Cohen” Anthem”


Johannes Unger er et stærkt kort – han er gået i helsingoraneren Diderich Buxtehude (1637 – 1707) fodspor, som organist ved Marienkirchen og spiller ofte hans musik.


Marcipan – Kunstværk

Suprematisme



Min kone Miriam studere kunst kataloget


Snublestenene påmindelse om en modbydelig fortid – er det kunst? Ja en kunst der griber dig i struben.