sideindhold

Form og indhold hos Kandinsky og Ernst Hansen


Wassily Kandinsky beskæftiger sig indgående med problematikken omkring form og indhold i bogen ”Formens Problem”, der først udkom på tysk i 1912.

Kandinsky kommer omkring flere forskellige udtryksmåder i tidens nye kunst. Særlig var der en passage i bogen der fangede mig, hvor han beskæftigede sig med forenkling i formen. En forenkling der gav plads til billedets egentlige indhold eller dets metafysiske budskab om man vil. Kandinsky fremhæver komponisten Arnold Schönberg (der også var kunstmaler) og den franske primitivist Henri Rousseau som eksempler på kunstnere, der forstod at anvende de maleriske midler simpelt og sikkert. Om Schönberg siger han, at ”han interesserer sig som regel kun for den indre klang. Alle udsmykninger og raffinementer lader han ude af betragtning, og den ”fattigste” form bliver i hans hænder den rigeste”. Desuden taler Kandinsky om en ny realisme, hvor det fuldkomne udtrykkes gennem en svag antydning i formen. Man kan sige, at formens gennemsigtighed fremhæver indholdet.

Det fik mig til at tænke på en tegning af kunstneren Ernst Hansen (1892-1968). ”Knud Rasmussen tegnet i Thule butik” hedder billedet. Det stammer fra en skitsebog, der blev publicerede i bare 700 eksemplarer. Bogen hedder: ”Ernst Hansen Thule 1928”.


Tegningen af Knud Rasmussen er netop i form og indhold et sådant billede, som jeg har citeret Kandinsky for. Ansigtstrækkene mangler fuldstændig og giver plads til det mest karakteristiske ved Knud Rasmussen som vi alle kender – nemlig ansigtstrækket. Kropsstillingen er i sin enkelthed flabet og afslappet, netop sådan som Knud Rasmussen må have forekommet kunstneren her i hans livsgerning som butiksejer i Thule. Man fornemmer et menneske, der er hjemme i omgivelserne som slet ikke er med på billedet!  

I denne bog findes Kandenskys tanker som er omtalt her:

Wassily Kandensky ”Formens Problem”