sideindhold

We want the world and we want it now

Eller den forunderlige fortælling om, hvordan en hel generation jorden over greb det gunstige øjeblik

68-oprøret fejrer i 2018 50-års jubilæum og antropolog Claus Oreskov stiller skarpt på det mange facetterede sociale og kulturelle fænomen, som 68 blev symbolet på.

Claus Oreskov som hippie i Indien på sin søgen efter verdensånden, om han fandt noget? Det få man at vide når man hører foredraget! 

Det åbnede op i starten af tresserne, da den store efter krigs-ungdom begyndte at eksperimentere med allehånde alternative livsstile og det varede til langt ind i halvfjerdserne. Disse modkulturer og sociale bevægelser blev ofte kaldt: ungdomsoprøret, 68, beatnik, hippier, flippere, provo og meget andet.

Claus Oreskov vil med referencer til udlandet fortælle om den danske udgave af ungdomsoprøret og dets udløbere, om musikken, stofferne, visionerne, seksualiteten, samlivsformer, poesien, undergrundspressen, drømmene og det allestedsværende anarki - oprørets styrke og svaghed. 

Claus Oreskov var aktiv gennem mange af oprørets faser. Han udgav digte på undergrunds forlag og skrev fast i tidens førende undergrundsblad Superlove. Han var med til at besætte tomme ejendomme, eksperimentere med rygebare stoffer. Tog på hippie rejse til Indien og endte med at arbejde for indianerne og urfolkenes rettigheder jorden over. Et engagement der voksede direkte ud af ungdomsoprøret.

Som antropolog vil Claus også se på oprøret udefra og fremstille forskellige fortolknings modeller på fænomenet.

PowerPoint 2 timer 

Ledt mere om Claus Oreskov og ungdomsoprøret

Litteratur og film liste om 68´oprørets mange forgreninger

Politiken 1966 ved Storkespringvandet i København – her mødtes dele af oprøret. Primært unge proletarer. Claus Oreskov til venstre

Kronik om ungdomsoprørets proletarer af Claus Oreskov